BOLILE AUTOIMUNE
CE SUNT ?
Bolile autoimune sunt afecțiuni medicale încadrate în categoria de disfuncții imune. În cadrul acestora, sistemul imun atacă și lezează anumite țesuturi proprii organismului.
În mod normal, sistemul imun ne protejează împotriva infecțiilor precum virusuri sau bacterii. Acest lucru se întamplă prin activarea și trimiterea în luptă a unui număr mare de celule imune implicate direct în anihilarea agentului infecțios sau indirect prin produșii de sinteză ai acestor celule.
Există două tipuri de afecțiuni imune, respective cele care implică doar un organ și cele cu afectare multiorganica, sistemice. Cu toate că, inițial majoritatea debutează ca și boli autoimune pe un singur organ, cu timpul acestea devin multiorganice.
Exemple:
- Artrită reumatoidă,
- Lupusul eritematos systemic
- Diabetul de tip 1
- Tiroidita autoimună (Hashimoto sau Basedow-Graves)
- Scleroză Multiplă
- Psoriazis
- Boli Inflamatorii Intestinale (Boală Crohn, Rectocolita Ulcero-Hemoragică)
Datorită mecanismului imunopatogenetic implicat atât în apariția bolilor autoimune cât și a celor alergice, există foarte frecvent situații când acestea două coexistă și chiar se agravează cu timpul.
FACTORI DE RISC
Multiplele studii medicale realizate în privința bolilor autoimune nu au reușit să identifice cu certitudine un anumit trigger principal, ca și promotor al bolii. În schimb, s-au găsit diverse corelații între anumiți factori de risc și declanșarea bolilor autoimune:
- nutriția proastă
- viciile
- agenți patogeni
- stil de viață sedentar
- lipsa hidratării corespunzătoare
- somn agitat
- stresul
- acumulări de toxine
- paraziți
- alergii
- intoleranțe alimentare
- inflamații in corp
MICROBIOMUL intestinal ocupă principalul loc în generarea acestor afecțiuni. Toți pacienții cu boli autoimune prezintă disbioza intestinală (afectarea calitativă și cantitativă a florei intestinale), acesta fiind substratul patologic al acestor afecțiuni. Disbioza intestinală este o afecțiune frecvența, datorită stilului de viață “nesănătos” la care suntem supuși cu toții și cu un real impact asupra funcționarii optime a sistemului imun. 80 % din sistemul imun se modulează / instruiește la invel intestinal.
În urma unei consultații bioelectromagnetice se pot identifica toți agenții nocivi implicați în alterarea florei intestinale (infecții, pesticide, metale grele etc ) și desigur, elimina ulterior printr-un plan terapeutic individualizat de către medicul specialist.
SIMPTOMATOLOGIE
Simptomele bolilor autoimune sunt în special cele ale disfuncției țesutului / organului afectat: articular, muscular, nervos, tiroidă, ficat, rinichi, ochi, piele.
- Oboseală cronică
- Dureri articulare
- Leziuni tegumentare
- Subfebrilitate
- Adenopatii persistente
- apatie
- constipație/diaree
- insomnii
- depresie
- anxietate
- dureri de cap
Simptomele de alarmă care ar trebui să ne trezească suspiciunea sunt reprezentate de o posibilă oboseală cronică ce nu mai trece și, uneori pacientul prezintă asociat dureri articulare sau musculare pe parcursul mai multor luni de zile.
În cadrul clinicii Transilvania Healing Centre ne-am confruntat cu sute de pacienți cu diferite boli autoimune. Cazuri dificile sau pacienți care încă nu prezentau o simptomatologie gravă, care au beneficiat de tratament personalizat în funcție de necesitate. Considerăm că este foarte important ca alături de terapiile specifice să venim în sprijinul tratamentului cu suplimente alimentare potrivite fiecărui pacient, de aceea înainte de a prescrie un tratament, medicul verifică compatibilitatea pacientului cu medicamentele sau suplimentele care urmează să fie recomandate. Baza noastră de date conține frecventele a numeroase suplimente alimentare care în timpul evaluării sunt verificate. Alt element vital este dieta personalizată pe care trebuie să o respecte cu strictețe. Ea este formată din alimentele la care s-au găsit intoleranțe alimentare și care trebuie eliminate o anumită perioadă de timp.
PREVENȚIE
Un stil de viață sănătos crează un sistem imunitar echilibrat, tonic, care va răspunde adecvat prevenind astfel reacții de hipersensibilitate, generatoare de afecțiuni autoimune.
Aici ne referim în special la practicarea sportului, dietă sănătoasă cu evitarea alimentelor pro-inflamatorii (zahăr, lapte, grâu), o grijă aparte pe orele de odihnă și evitarea situațiilor conflictuale, de stres cronic.