Skip links

Cum schimbă zahărul chimia creierului

  • Consumul excesiv de zahăr stă la baza tendinței spre obezitate și provoacă pofte asemănătoare dependenței de droguri.
  • Cercetătorii au analizat creierul porcilor cărora li s-a dat apa cu zahăr o oră pe zi (timp de 12 zile). Aceștia au demonstrat că zahărul a redus disponibilitatea receptorilor de opioid și dopamină, ceea ce indică eliberarea de opioid și dopamină
  • Disponibilitatea redusă a receptorilor este un semn al suprastimulării, deoarece atunci când creierul este suprastimulat, acesta reglează receptorii pentru a vă proteja de pagube. Dezavantajul acestui mecanism de protecție este că acum aveți nevoie de o doză mai mare de substanță pentru a obține același răspuns de plăcere, iar acesta este un mecanism cheie prin care se dezvoltă dependența
  • De asemenea, consumul zilnic de zahăr afectează memoria spațială și inhibă neurogeneza în hipocamp, o zonă a creierului implicată în procesele de învățare și memorie
  • Dietele cu conținut ridicat de zahăr modifică neuronii inhibitori în cortexul prefrontal, unde procesul de luare a deciziilor și controlul impulsurilor sunt centrate. Pe lângă controlul afectat al impulsului și incapacitatea de a întârzia satisfacția, această modificare poate crește, de asemenea, riscul de probleme de sănătate mintală la copii și adolescenți.

 

Majoritatea oamenilor consumă cantități nesănătoase de zahăr în mod regulat. Chiar dacă nu ești mare fan bomboane, majoritatea alimentelor procesate îți vor oferi o cantitate excesivă de zaharuri adăugate. Așa cum s-a menționat în numeroase studii o porție de tăiței asiatici cu sos conține 9,5 lingurițe de zahăr și o portie de pui dulce acrisor cu orez conține 12,5 lingurițe, ceea ce este mai mult decât o doza de suc. Unele conserve de fasole conțin 6 lingurițe de zahăr, care ar fi în mod ideal cantitatea ta totală pentru zi, așa că este important să îți dai seama că nu sunt doar prăjituri, prăjiturele, bomboane și înghețată, care îi fac pe oameni să aibă probleme. Chiar și multe alimente pentru bebeluși conțin cantități șocante de zahăr, ceea ce vă poate orienta copilul pe calea dependenței de zahăr pe tot parcursul vieții și a problemelor de sănătate care apar în paralel cu acesta.

Ideea că zahărul creeaza dependenta, nu este nouă. O serie de studii au arătat că acționează la fel ca alte substanțe care creeaza astfel de manifestari. Unul dintre cele mai recente studii privind potențialul de dependență al zahărului a fost publicat în numărul din noiembrie 2019 al Scientific Reports,  în care subliniază -„consumul excesiv de zaharoză provoacă pofta asemănătoare dependenței care ar putea sta la baza epidemiei de obezitate „.

 

În termeni mai laici, consumul de zahăr declanșează eliberarea de opioide naturale și dopamină în creierul tău, scăzând astfel disponibilitatea acelor receptori. Disponibilitatea redusă a receptorilor este un semn al suprastimulării, deoarece atunci când creierul este suprastimulat, acesta reglează receptorii pentru a vă proteja creierul de pagube. Dezavantajul acestui mecanism de protecție este că acum aveți nevoie de o doză mai mare de substanță pentru a obține același răspuns de plăcere, iar aceasta este cheia prin care se dezvoltă dependența.

 

Alte modificări ale creierului declanșate de zahărul excesiv

  • Consumul zilnic de zahăr afectează memoria spațială și inhibă neurogeneza în hipocamp, o zonă a creierului implicată în procesele de învățare și memorie.
  • O dietă bogată în zahăr tinde să modifice neuronii inhibitori în cortexul prefrontal, unde luarea deciziilor și controlul impulsurilor sunt centrate. Pe lângă controlul afectat al impulsului și incapacitatea de a întârzia satisfacția, această modificare poate crește, de asemenea, riscul de probleme de sănătate mintală la copii și adolescenți.
  • S-a descoperit că persoanele expuse la zaharoză nu au reușit să răspundă adecvat contextului … indicativ al deprecierii funcției cortexului prefrontal.
  • Cei expuși cu zaharoză au arătat, de asemenea, deficite într-o sarcină de memorie de recunoaștere a obiectului în loc, ceea ce indică faptul că atât funcția prefrontală cât și cea a hipocampului erau afectate.

Aceste rezultate sugerează că consumul de niveluri ridicate de băuturi îndulcite cu zahăr de către adolescenți poate afecta, de asemenea, funcțiile neurocognitive care afectează procesul de luare a deciziilor și memoria, ceea ce le poate pune în pericol pentru dezvoltarea tulburărilor de sănătate mintală.

 

Eliminarea zahărului este o cale rapidă către îmbunătățirea sănătății

Inutil să spunem, o dietă cu conținut ridicat de zahăr va avea un impact negativ asupra sănătății, pe langa kilograme nedorite. Așa cum s-a menționat, consumul a trei cani de ceai sau cafea pe zi cu 2 lingurițe de zahăr adăugate la fiecare ceașcă poate duce la o creștere în greutate de 4,5 kilograme într-un singur an. Potrivit SugarScience.org, zaharurile adăugate se ascund în 74% din alimentele procesate sub mai mult de 60 de nume diferite.

 

Cum să scapi de ‘’dependenta’’ de zahar.

Dacă te simți amenintat de poftele dulci, postul intermitent te poate ajuta. Pentru rezultate optime, inlocuiește caloriile din zahăr cu legume și grăsimi sănătoase, deoarece acest lucru te ajută la resetarea metabolismului, permițându-i să ardă în mod eficient grăsimile pentru combustibil. Atunci când zahărul nu este necesar pentru combustibilul dvs. primar și când depozitele de zahăr se scad, corpul il va pofti mai putin.

 

Leave a comment