Skip links

Plantele de casă – o sursă de alergeni?

Plantele de casă pot să ne aducă multă bucurie. Orice cameră sau birou arată mai vesel cu o floare pe pervaz sau pe masă. Totuși, dincolo de frumusețea lor, unele dintre plantele de casă pe care le cultivăm ne pot îmbolnăvi. Află acum care dintre plantele de casă prezintă cel mai ridicat risc de alergii din materialul informativ pe care ți l-am pregătit.

Ce fel de probleme de sănătate ne pot aduce plantele de casă?

În pământul permanent umed al florilor și în culturile acvatice se pot dezvolta rapid mucegaiuri alergogene. Păduchii de praf, care se hrănesc cu resturi vegetale, pot provoca alergii. Chiar și plantele de casă în sine ne pot cauza alergii.

Simptome tipice

Pot apărea simptome la nivelul mucoaselor căilor respiratorii, la nivelul conjunctivei ochilor sau eczeme cutanate. Plantele de casă nu trebuie neapărat să fie atinse pentru declanșarea simptomelor. Alergenii generați de plantele de casă pot fi transmiși și pe calea aerului.

Care sunt plantele de casă care cauzează cel mai frecvent alergii?

Plantele cu flori pot cauza probleme din pricina polenului, însă plantele verzi nu sunt nici ele inofensive. Ficus benjamini, Ficus lyrata (falsul smochin sau ficusul-liră) și Ficus elastica (ficusul de cauciuc) sunt plantele de apartament care declanșează cel mai frecvent alergii. De pe suprafața frunzelor, seva lor ajunge să adere la particulele de praf și circulă liber prin aerul din încăpere.

Mai mult decât atât, se cunosc reacții alergice încrucișate la fructele de papaia, la banane, smochine și kiwi. O enzimă obținută din papaia- papaina, se folosește în industria alimentară drept agent de frăgezire a cărnii, putând însă cauza alergii.

Alte plante ornamentale de apartament descrise drept factori declanșatori pentru alergii sunt trandafirul chinezesc (Hibiscus rosa sinensis), yucca (Yucca aloifolia), palmierul pitic (Chamaedorea elegans), Dieffenbachia picta și alte specii, precum anumite ferigi cu spori, specii de Euphorbia (Euphorbiaceae), crăciunița (Schlumbergera) și planta telegraf (Tradescantia).

Ce plante ar trebui să evităm să creștem în casă?

Există, de asemenea, și plante de casă care pot provoca reacții alergice de contact atunci când sunt atinse, așa cum sunt crinul incaș (Alstroemeria) și primula (Primula obconica). Astfel de specii nu ar trebui ținute în locuință.

Iată că plantele de casă, atât de plăcute la vedere și aparent inofensive, ne pot aduce multe bătăi de cap. Alegerea plantelor de casă trebuie, așadar, făcută cu mare grijă.

Ce e de făcut?

La clinica Transilvania Healing Centre te putem ajuta să te informezi complet despre alergenii care ți-ar putea aduce neplăceri prin testarea alergologică și mai multe tipuri de terapie. Pentru mai multe informații ia legătura cu noi chiar acum.

Leave a comment