Skip links

Infecțiile cu Coxsackievirus

Alături de norovirus, coxsackievirus este probabil unul dintre cele mai comune virusuri despre care…  nu ați auzit niciodată! 🙂  A fost descoperit prima dată în anii 1940, este un tip de enterovirus non-polio. Acest grup de virusuri include, de asemenea, echovirusuri și alte enterovirusuri . Cu toate că s-ar putea să nu fiti familiarizat cu coxsackievirus, totuși, dacă aveți un copil, există șanse mari să știți despre infecție și despre cum una dintre tulpinile sale provoacă bolile gură-mână-picior (HFMD). Este o infecție virală comună a copilăriei timpurii, cauzată de coxsackievirus A16.

 

În total, există 29 de serotipuri de coxsackievirus care pot provoca infecții la oameni, inclusiv:

  • Coxsackievirus A2-8, A10, A12, A14, A16 (un tip de enterovirus A uman)
  • Coxsackievirus A9 (un tip de enterovirus B uman)
  • Coxsackievirus B1-6 (un tip de enterovirus B uman)
  • Coxsackievirus A1, A11, A13, A17, A19-22, A24 (un tip de enterovirus C uman)

De când a fost identificată pentru prima dată în 2008, coxsackievirus A6 a cauzat cazuri mai severe și atipice de HFMD în Statele Unite și în întreaga lume, inclusiv la adulți.

 

Diferite infecții cu Coxsackievirus

Ulcerațiile la gura copilului și blisterele pe mâini și picioare, sunt de obicei cea mai cunoscută infecție cauzată de coxsackievirus, dar acesta este, de asemenea, asociat cu:

  • Infecții congenitale: infecții în sarcină care se răspândesc la făt
  • Infecții neonatale: rare, dar pot provoca probleme de sângerare, hepatită, meningită, meningoencefalită, miocardită și sepsis etc și este evidențiată de un focar la nivel național de infecții
  • Conjunctivită acută hemoragică: Coxsackievirus A24 poate provoca focare de ochi roșii cu hemoragii subconjunctivale
  • Boala gastrointestinală: Coxsackievirus poate provoca hepatită, diaree nonbacterială sau gastroenterită
  • Herpangina: similară cu HFMD, cu ulcerații orale, dar fără erupții sau basici pe mâinile sau picioarele copilului
  • Meningita
  • Miopericardită: inflamație și leziuni ale mușchiului cardiac și a sacului care înconjoară inima, care poate fi cauzată de infecții cu coxsackievirus B1, B2 și B57
  • Miozita: inflamația unui mușchi, care poate fi cauzată de infecții cu coxsackievirus
  • Erupții
  • Pleurodynia: debut brusc al durerii toracice cauzată de inflamația diafragmei și legată de o infecție cu coxsackievirus
  • Afecțiuni respiratorii: de obicei cu tuse ușoară, nas curgător și dureri în gât și poate fi cauzată de coxsackievirus A21 și A24.8
  • Coxsackievirus poate provoca, de asemenea, boli febrile nespecifice și o boală asemănătoare cu rujeola – febră timp de două-trei zile, urmată de erupții cutanate timp de una până la cinci zile.

În mod surprinzător, marea majoritate a persoanelor cu infecții cu coxsackievirus nu au deloc simptome, iar in tratamentele alopate nu se regăsesc recomandări specifice acestei afecțiuni. În cadrul clinicii Transilvania Healing Centre puteți afla pe loc dacă aveți de-a face cu aces virus, iar împreună cu specialistul dumneavoastră veți stabili un tratament țintit.. Acest virus pare alarmant dar din fericire, cele mai frecvente infecții cu coxsackievirus nu sunt grave.

 

 Cum primesc acest virus?

Copiii se pot îmbolnăvi la aproximativ trei până la șase zile după ce au fost expuși cuiva cu o infecție cu coxsackievirus (perioada de incubație). Ca multe infecții virale, coxsackievirusul este răspândit atât prin fecal-oral (contact direct sau indirect cu scaun), cât și prin transmiterea respiratorie (cineva tușește sau strănut). De asemenea, pot obține aceste infecții prin atingerea unui obiect contaminat.

De exemplu, specialistii afirmă că s-ar putea să te infectezi sărutând pe cineva care are boala mâinii, piciorului și gurii sau atingând un mâner/clanța care are viruși pe ea, apoi atingându-ți ochii, gura sau nasul. Totuși, pentru că, cei mici pot transmite coxsackievirus prin secrețiile scaunului și ale tractului respirator (salivă și secreții nazale) la câteva săptămâni după dispariția simptomelor sau chiar fără simptome, focarele pot fi greu de controlat sau de evitat.

Acesta este probabil motivul pentru care nu există linii directoare stricte pentru a-i păstra pe copii în afara școlii și a îngrijirilor de zi atunci când au HFMD. Indiferent, spălarea mâinilor, evitarea secrețiilor respiratorii și dezinfectarea suprafețelor contaminate este mai importantă ca niciodată pentru a ajuta la evitarea îmbolnăvirii și a răspândirii acestor infecții.

 

De știut despre Coxsackievirus

Studiile au indicat că diabetul de tip 1 poate fi legat de infecțiile anterioare de tip coxsackievirus. Peelingul pielii pe mâini și picioare și distrofii ale unghiilor poate apărea după infecții cu coxsackievirus, în special coxsackievirus A6.15 Distrofia unghiilor, ruperea unghiilor, până la pierderea efectivă a uneia sau a mai multor unghii și apare la una până la două luni după infecția primară.

Testarea poate fi făcută pentru majoritatea tipurilor de tulpini. Focarele unor infecții cu coxsackievirus tind să apară în cicluri de trei până la cinci ani, în timp ce altele circulă la niveluri scăzute în fiecare an, în special în climele tropicale.

A avea o infecție cu un serotip de coxsackievirus nu vă oferă imunitate pentru niciunul dintre ceilalți, astfel încât puteți și, probabil, veți obține infecții cu coxsackievirus de mai multe ori în viața voastră.

 

Tratament eficient 

În cazul în care bănuiți că suferiți de acest virus, vă așteptăm cu încredere la Transilvania Healing Centre. Specialiștii noștri vor detecta în câte secunde prin dacă coxsackievirus este prezent în corpul dvs, chiar dacă acesta se găsește în stare latentă. Prin intermediul medicinei biofizice și al aparatelor de ultimă generație, acesta va fi eliminat în cadrul terapiilor fără probleme. Secretul? Să se respecte îndeaproape protocolul de tratament personalizat prescris de specialistul dvs. Programați-vă acum!

Leave a comment