Skip links

Poluarea atmosferică și sănătatea pielii

Fumul, praful și ceața acoperă ca o pătură orașele. Smogul fotochimic este parte din viața a milioane de oameni. Particule microscopice din fumul emis de fabrici, centrale termice, mașini și multe alte surse se degajă în atmosferă în fiecare zi.

Poluanții atmosferici nu doar deteriorează pielea prin acțiune directă ci și contribuie la erodarea stratului protector de ozon. Radiațiile cosmice blocate în mod normal de stratul de ozon, ajung să se infiltreze în atmosferă. Expunerea la radiația solară este tot mai intensă zi de zi. Efectele radiației solare asupra pielii sunt deja cunoscute, în timp ce efectele poluării sunt subestimate.

Studiile referitoare la mijloacele de protecție a pielii arată că poluarea atmosferică a ajuns una dintre principalele cauze ale îmbătrânirii premature. Efectele sunt:

  • uscăciune cutanată;
  • tulburări de pigmentare;
  • disfuncții ale barierei de protecție a pielii.

Un studiu științific a comparat femei din diferite medii pe parcursul a peste 20 de ani de viață. S-a constatat că cele care locuiesc în zone cu poluare accentuată prezintă semne de îmbătrânire a pielii mai severe, în special hiperpigmentare și riduri.

Particulele poluante solide/lichide suspendate în atmosferă au dimensiuni microscopice, chiar de 20 de ori mai mici decât porii. Funinginea, PAH (hidrocarburi aromatice policiclice), compușii organici metalici, au dimensiuni sub 2,5 microni; praful, polenul, sporii, sub 10 microni; particulele de nisip măsoară aproximativ 90 microni. În comparație, dimensiunea porilor cutanați este aproximativ 70-125 microni. Dimensiunile reduse ale unor particule poluante le permit acestora infiltrarea în profunzimea pielii.

Efectele poluării

Producerea radicalilor liberi și inițierea unor efecte în cascadă la nivelul pielii sunt urmate de inflamație locală. Deteriorarea lipidelor bipolare din stratul cornos are ca efect uscăciune cutanată, scăderea capacității de răspuns în fața microbilor, iritanților, alergenilor, poluanților. Afecțiuni precum acneea, rozaceea, dermatita atopică se agravează într-un aer poluat. Colagenul din derm este de asemenea afectat, și are ca rezultat scăderea elasticității și fermității pielii.

Printre cele mai severe efecte ale poluării atmosferice se evidențiază deteriorarea ADN-ului cutanat, mutații genetice care culminează cu diverse forme de tumori maligne. S-a demonstrate că există o legătură între poluarea aerului și câteva tipuri de erupții cutanate. S-a semnalat că, în perioadele cu niveluri crescute de poluare, în medii urbane crește numărul consultațiilor medicale pentru probleme respiratorii, cefalee. De asemenea, există o corelație între poluarea aerului și alergii, altele decât cele respiratorii. Erupțiile cutanate precum dermatita atopică sau alte eczeme sunt în legătură directă cu nivelul ozonului și a particulelor poluante din aer.

La Transilvania Healing Centre dispunem de o bază de date de zeci de mii de substanțe/virusuri/bacterii/ciuperci digitalizate. Prin intermediul evaluării bioelectromagnetice, depistăm substanțele nocive la care ați fost expus și, prin intermediul terapiilor din cadrul clinicii, putem îmbunătăți starea organismului dumneavoastră.

Programează și tu o consultație la Transilvania Healing Centre ca să beneficiezi de tratamente non-invazive care țintesc cauza, nu simptomele.

Leave a comment