Skip links

Alergia la praf

Praful reprezintă un conglomerat de alergeni și este constituit din următoarele elemente:

  • Acarieni (cel mai important alergen din praful de casă);
  • Păr de animale – indiferent dacă avem sau nu animale de companie în casă (praful vine și din casele din jur);
  • Mucegaiuri de interior – a nu se confundă cu igrasia, mucegaiurile de interior aflându-se în orice casă, oricât de nouă, curată și însorită ar fi.
  • Detritusuri de Blatella germanică sau gândacul de bucătărie (în Europa și America de Nord, în praful de casă există urme microscopice din acest gândac).
  • Proteine inhalatorii provenite din alimentele preparate termic.

Acarienii sunt niște păianjeni microscopici, de circa 250 microni, femele și masculi, care trăiesc până la 30 de zile, agregați într-un fel de comunități. Un gram de praf poate conține până la 20.000 de acarieni, iar o femelă poate depune până la 10 ouă pe zi, deci practic trăim printre și suntem înconjurați de acarieni. Acarienii adoră locurile întunecate, calde și umede, preferate fiind salteaua, pernele și pilota.

Totuși, acarienii ne fac un mare bine, hrănindu-se cu celulele moarte și descuamate de pe pielea noastră și a altor animale. Cu toate acestea, la anumiți pacienți, sistemul imunitar i-a convertit în timp din amici în dușmani.

Sfaturi practice care să prevină crearea unor condiții favorabile de înmulțire a acarienilor:

  • Aerisiți cât mai des, lăsați soarele să intre în încăperi și controlați umiditatea din camera astfel încât aceasta să fie sub 50%.
  • Evitați să păstrați, mai ales în dormitor, obiecte ce au potențial mare să colecteze mulți acarieni – paturi, covoare, mochetă, jucării de pluș, multe cărți, aparatură electrocasnică, tapet sau orice alte ornamente de decor care pot colecta praful.
  • Evitați să măturați, folosiți aspirator cu pungă colectoare de hârtie sau și mai bine, cele care colectează praful în recipiente cu apă.
  • Achiziționați instalații de aer condiționat cu filtre HEPA, ce trebuie periodic curățate și înlocuite la intervalul de timp menționat de către producător.
  • Aspirați săptămânal saltelele, toate locurile mai greu accesibile, dar colectoare de praf.
  • Puteți folosi cu precauție substanțe acaricide – sunt spray-uri naturale (nu sunt toxice) pe baza de plante aromatice (combinații cu rozmarin, oregano și altele)
  • Pernele nu trebuie să conțină pene, ci material sintetic și este recomandat să fie hipoalergenice.
  • Înveliți saltelele, pernele și pilota în mai multe huse, cu țesătură deasă, care să nu permită acarienilor să iasă ușor din aceste obiecte mari colectoare de praf. Dacă aveți o sensibilitate mai mare la acarieni, merită făcută investiția în huse speciale.
  • Atunci când faceți curățenie, purtați mască de protecție, batic sau orice altceva care să vă protejeze părul, schimbați hainele după efectuarea acestei operațiuni și spălați-vă energic cu multă apă tegumentele expuse la praf.
  • Copiii alergici nu trebuie să stea în casă nici în timpul operațiunii de curățenie și nici 1-2 ore după încheierea ei.

Alergia la acarieni capătă nuanțe diferite de la om la om. Ea poate evolua ca rinită alergică simplă, rinoconjunctivită simplă sau asociată cu astm bronșic alergic sau chiar și cu manifestări cutanate de tipul dermatitei atopice.

Simptome

  • strănutul, mâncărimea nazală, secrețiile nazale, faringiene, obstrucția nazală, mâncărimea palatină, auriculară (simptome de rinită alergică);
  • lăcrimarea, mâncărimea oculară, ochii roșii sau pleoapele inflamate (simptome de conjunctivită);
  • jena respiratorie cu apăsare, strângerea toracică, senzația de sufocare, zgomotul respirator în expir de tip șuierător, tusea iritativă, secrețiile rino-sino-bronșice abundente (simptome de astm);
  • erupțiile cutanate pruriginoase, cu roșeață și iritație, recurente la expunerea în medii nepotrivite (dermatită atopică).

La prima prezentare în clinică noastră, mai întâi se efectuează o diagnosticare bioelectromagnetică automată (Global Diagnostic) a întregului corp. Se efectuează aproximativ 50 de milioane de măsurători unice în decurs de 8 minute, care sunt interpretate cu ajutorul computerului. Pasul 2 este evaluarea bioelectromagnetică manuală făcută de specialist. Această durează aproximativ 90 de minute. Specialistul analizează rezultatul de la prima testare (cea automată) pentru a avea în primă fază o imagine generală asupra ratei de funcționare a organelor/sistemelor din corp. Apoi testează individual virusuri, bacterii, microorganisme și intoleranțe alimentare, practic fiecare substanță digitalizată din sistemul nostru, în raport cu organismul pacientului. Astfel, la finalul evaluării vom avea o diagnosticare completă și individualizată. După aceea, specialistul stabilește planul de tratament personalizat, ținând cont de valorile ce reies din cele două evaluări.

Pentru a afla un diagnostic corect în ceea ce privește corpul tău, te invităm să te programezi pentru o evaluare bioelectromagnetică și o discuție cu specialistul.

Leave a comment