Skip links

Deficiența de vitamina D legată de bolile neurologice

Știați că…?

  • Aproape 3.000 de gene sunt influențate de nivelul de vitamina D
  • Deficitul de vitamina D este predominant în rândul celor diagnosticați cu scleroză multiplă (SM) și alte afecțiuni neuromusculare
  • Niveluri mai mari de vitamina D ajută la protejarea funcției creierului în urma unui stop cardiac
  • Vitamina D scăzută este asociată în mod semnificativ cu o frecvență mai mare și severitatea atacurilor la astmatici

 

Deficiența de vitamina D în cazul Sclerozei Multiple

Scleroza multiplă (SM) este o boală neurodegenerativă cronică a nervilor din creierul și coloanei vertebrale. De multă vreme este considerată o boală „fără speranță”, cu puține opțiuni de tratament. Rețeta tipică pentru SM se concentrează pe medicamente extrem de puternice precum prednisonul și interferonul. Cu toate acestea, cercetările din ultimii ani sugerează că SM poate fi îmbunătățită folosind o serie de metode naturale – inclusiv vitamina D.

Cel mai recent studiu prezentat la reuniunea anuală a acestui an a Asociației Americane de Medicină Neuromusculară și Electrodiagnostică (AANEM) arată că deficitul de vitamina D este surprinzător predominant atât în ​​rândul celor diagnosticați cu SM, cât și în cazul pacienților care suferă de alte afecțiuni neuromusculare. Aici, deficiența de vitamina D a fost definită ca un nivel de 25 (OH) D3 de 30ng / ml sau mai puțin. Dintre pacienții diagnosticați cu o afecțiune neuromusculară, 48% erau deficienți de vitamina D. Doar 14 la sută au fost peste „normal”, care aici constituiau un nivel de vitamina D de 40 ng / ml.

Potrivit unuia dintre autori: În timp ce legatura dintre deficiența de vitamina D și boala neurologică este probabil complexă și incă nu este inteleasă pe deplin, acest studiu poate determina medicii să ia în considerare verificarea nivelului de vitamina D la pacienții cu afectiuni neurologice și suplimentare atunci cand este necesar.

 

Deficitul de vitamina D legat de astm

9 atacuri de astm au fost, de asemenea, legate de o stare insuficientă de vitamina D. Nivelurile scăzute de vitamina D au fost asociate semnificativ cu o frecvență mai mare și severitatea atacurilor la astmatici. Potrivit autorului principal, Dr. Ronit Confino-Cohen, lector principal la Meir Medical Center din Kfar Saba, Israel: Dacă un pacient a avut un tratament bun pentru astm și nu este inca controlat, poate ar trebui sa fie verificat pentru a avea nivelurile de vitamina D inainte de a adauga mai multe medicamente.

Nu este prima dată când deficiența de vitamina D a fost legată de atacuri de astm. Cercetările publicate în 2010 au descoperit, de asemenea, că copiii astmatici cu un nivel scăzut de vitamina D din sânge pot avea un risc mai mare de a suferi atacuri de astm severe. Conform acestui studiu, insuficiența de vitamina D în sine a fost legată de o creștere de 50 la sută a riscului de atacuri de astm severe.

La sfârșitul anului 2008, Academia Americană de Pediatrie și-a dublat doza recomandată de vitamina D pentru sugari, copii și adolescenți, crescând-o de la 200 la 400 de unități pe zi. Dar cercetările publicate la începutul aceluiași an au arătat că cei mici ar putea avea nevoie de 10 de ori această sumă pentru a primi beneficiile pentru sănătate pe care trebuie să le ofere niveluri optime de vitamina D! Multe mame sunt, de asemenea, deficiente de vitamina D, care este un alt contribuitor la astm. Un studiu din 2007 a arătat că dieta săracă și lipsa de vitamina D în timpul sarcinii au fost factorii determinanți dacă copiii lor sufereau de astm până la vârsta de cinci ani.

 

Specialistii Transilvania Healing Centre va pot depista deficitele de vitamine printr-o evaluare biofizica.  Acest aport de vitamine este foarte important in refacerea organismului in timpul si dupa terminarea tratamentului. De aceea este una dintre primele recomandari. Fiecarui pacient ii este testata compatibilitatea cu numeroasele variante de suplimente care sunt digitalizate in sistemul nostru. Fiecare supliment sau medicament prescris de catre specialistii nostri este atent selectat pentru a fi cat mai portivit fiecarui pacient in parte.

Leave a comment