Skip links

Sfaturi de curățenie pentru persoanele astmatice

Sfaturi de curățenie pentru persoanele astmatice

 

Astmul tău alergic se declanșează chiar daca stai în casă? Iată cum să cureți în siguranță și să-i învingi  pe cei mai comuni infractori interni. Când vă gândiți la alergeni care provoacă astmul bronsic, în primul rând vă vin în minte polenul și alte substanțe exterioare? Într-adevăr, mulți declanșatori de astm alergici se ascund în casa ta – doar un motiv în plus pentru a-ți menține casa curată. Cei mai comuni declanșatori din gospodarie ai unui atac de astm sunt parul animalelor de companie, mucegaiul, acarienii și fumul de tigară.

 

Declanșatorii de astm pot fi descompusi în:

  • declanșatori alergici
  • declanșatori non-alergici.

Declanșatorii alergici sunt cei la care reacționează sistemul imunitar, care provoacă simptome de astm sau strănut și congestie nazală. Parul de pisici, acarienii în așternuturi și jucăriile de plus etc.

Declanșatorii non-alergici ai atacurilor de astm sunt lucruri din casă care irită căile respiratorii, inclusiv vaporii de la agenții de curățare, praful de la aspiratoare, fumul de tutun și parfumuri. Asta înseamnă că, deși păstrarea unei case curate ajută la eliminarea atât a declanșatorilor alergici, procesul de curățare reală poate contribui la aceasta problemă. Problema curatarii este mai periculoasa decat credem atunci cand ridici Praful.

 

Deci, ce trebuie să facă o persoană cu astm ? Iată câteva sfaturi care să ajute la prevenirea declanșării astmului alergic la domiciliu:

Prea multe obiecte care adună praf pe langa noi. Gândiți-vă la perne decorative, multe covoare, cărti vechi, animale de pluș,  ca zone de colectare a prafului și a altor alergeni care pot declanșa astmul alergic. Aceste elemente sunt mai bine păstrate în afara spațiului dvs. de locuit și depozitate în coșurile de plastic sau spații separate de depozitare.

Purificați-vă aerul. Filtrele de aer cu particule de înaltă eficiență (HEPA) sunt substanțe de curățare a aerului mecanice concepute pentru a capta aproape toate particulele de aer, inclusiv cele care pot declanșa astmul alergic și pot scădea efectiv alergenii din aer în casa ta. Filtrele HEPA independente funcționează cel mai bine în zone mai mici, cum ar fi dormitorul, când țineți ușa închisă. Filtrele HEPA vin într-o gamă largă de forme și dimensiuni, de la filtre încorporate în aspiratoare la filtre portabile pentru încăperi mici până la sisteme de filtrare întregi. Cu toate acestea, nu recomandăm de obicei persoanelor cu simptome alergice de astm să investească în sisteme de filtrare a casei, deoarece nu există dovezi că sunt mult mai utile decât purificatorii de aer mai mici.

Opriți umidificatorul. Deseori se recomandă utilizarea unui umidificator pentru a combate simptomele nazale. Dacă aveți astm alergic, un umidificator poate înrăutăți de fapt problema, deoarece umiditatea promovează mai mult praf și mucegai. În plus, acarienii de praf prosperă în medii umede. Pentru a preveni simptomele de astm alergic, Academia Americană de Alergie, Astm și Imunologie recomandă o umiditate relativă de cel mult 30 până la 50 la sută

Ferește-te de produsele de curățare dure. Unele produse de curățare pot cauza de fapt simptome de astm alergic. Unele persoane cu astm au inflamații ale căilor respiratorii, care le pot lăsa vulnerabile la efectele iritante ale anumitor produse de curățare. Dacă descoperiți că dezinfectantii casnici vă stimulează simptomele alergice de astm, evitați produsele parfumate și rămâneți cu ceva blând.

Apără-te. Dacă curățarea pare să vă declanșeze simptomele de astm alergic, purtați o mască de praf care se potrivește bine peste nas și gură atunci când faceți praf și vid.

Urmând câțiva pași simpli de protecție alergică, poate parcurge un drum lung în prevenirea simptomelor de astm alergic. Dacă aveți alergii la acarieni la praf, folosiți huse de acarieni pentru saltele, perne.

Amintiți-vă: păstrarea unei case curate este o strategie importantă pentru prevenirea simptomelor de astm alergic, dar poate fi necesar să fiți foarte precaut că actul de curățare în sine nu face parte din problemă.

 

 

 

Leave a comment