Skip links

Insomnia

Între boală si disconfort

Una dintre cele mai frecvente afecțiuni descrise de pacienții care sunt tratați în centrul nostru este insomnia. De la insomnii pasagere la insomnii cronice care durează de mulți ani, această afecțiune influețează în mod direct calitatea vieții dar și evoluția unor boli deja existente.

Ce este insomnia?

Insomnia reprezintă într-o abordare generală dificultatea de a dormi și se încadrează in grupa tulburărilor de somn. La o abordare mai detaliată, insomnia reprezintă dificultatea de a adormi sau a menține somnul, apărută de cel puțin 3 ori pe săptămână, timp de cel puțin o lună, asociată sau nu cu altă stare de disconfort sau boală. În ultimul timp, se încadrează în această definiție și lipsa unui somn odihnitor, repsectiv calitatea somnului și nu doar absența lui.

Factori de risc

Deși prezentă la aproximativ 30 % din populație, insomnia are anumiți factori de risc

  • fie fiziologici – este mai frecventă la femei, în timpul sarcinii și al menopauzei, fie de mediu – incidența ei este crescută la persoanele care lucrează și noaptea,
  • fie patologici – există o serie de boli, cele mai frecvente sunt cele psihiatrice, tulburările depresive sau anxietatea asociindu- se cu insomnia în peste 40 % din cazuri.

La rândul ei, insomnia reprezintă un factor de risc pentru declanșarea sau acutizarea unor afecțiuni și tulburări – tulburări respiratorii, reflux gastroesofagian, boli neurologice.

În cadrul evaluării biofizice, noi observăm aceste asocieri dar și o incidență mai crescută a insomniei în boli infecțioase – parazitoze, digestive, stres acut și cronic, dar și să diagnosticăm și mecanismul de producere, respectiv o sinteză cu variații prea mari a cortizolului sau afectarea axei hipotalamo-hipofizo-suprarenale (HHS), hiperactivarea sistemului nervos simpatic.

Consecintele insomniei sunt pe termen scurt sau lung, de la scăderea capacității de concentrare, depresie, anxietate, până la acutizarea unor boli – cardiace, respiratorii, psihiatrice, iar măsurile se iau în funcție de diagnosticul detaliat al fiecărei persoane, în centrul nostru după prima evaluare biofizică. Abordarea noastră este și în acest caz integrativă, iar tratamentul poate consta doar în terapiile de la noi sau recomandarea unor terapii asociate – remedii fitoterapeutice, metode de relaxare, program nutrițional.

Recomandăm să nu se aplice automedicația, ci să se caute soluții pe termen lung, iar pentru o vindecare completă este nevoie, ca și în orice altă patologie, de abordarea cauzelor bolii respective.

Leave a comment