- Zeci de afecțiuni au fost identificate în urma influenței microbilor intestinali, incluzând obezitatea, depresia, sindromul de oboseală cronică, Parkinson, alergii și cancer
- Cercetări recente arată că microbii intestinali controlează răspunsurile imune antitumorale din ficat și că antibioticele pot modifica compoziția celulelor imune din ficat, declanșând creșterea tumorii
- Anumite bacterii intestinale promovează inflamația, care este un factor de bază în practic toate cazurile de cancer. De asemenea, s-a constatat că anumite tipuri de cancer au bazele infecțioase.
- Vizarea microbiomului intestinal ar putea fi un adevărat factor în lupta împotriva cancerului, deoarece prezența anumitor bacterii intestinale pare să stimuleze răspunsul pacientului la medicamentele anticanceroase.
La Transilvania Healing Centre cunoaștem importanța microbiomului și implicit legătura acestuia cu sistemul imun. Mai mult, acordăm cea mai mare atenție asupra stării microbiomului în timpul evaluării biofizice, pentru a vedea care sunt primii pași spre vindecare. Terapiile sunt si ele axate în special pe susținerea sistemului imun și întărirea acestuia.
Cum influențează microbiomul tău riscul de cancer
Studiile anterioare au arătat că anumite bacterii intestinale pot calma inflamația, ceea ce este un factor de bază în practic toate cazurile de cancer, în timp ce altele o promovează. După cum s-a menționat într-un articol recent, 6 bacterii au fost asociate cu inițierea și progresia cancerului. Unii dintre acești microbi activează răspunsurile inflamatorii și perturbă straturile de mucus care protejează corpul de invadatorii externi, creând un mediu care susține creșterea tumorii.
De asemenea, s-a constatat că anumite tipuri de cancer au bazele infecțioase. De exemplu, Heliobacter pylori (H. pylori) a fost legat de cancerul gastric. Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului definește de fapt acest microb ca fiind cancerigen . Interesant este faptul că Helicobacter pylori a fost legat și de un risc redus de adenocarcinom esofagian, demonstrând complexitatea implicată și efectele specifice pentru organe pe care le pot avea microbii. În mod similar, s-a demonstrat că virusul hepatitei C joacă un rol în carcinomul hepatocelular, infecția cu Salmonella enterica cronică a fost legată de cancerul de vezică biliară, iar în tumorile tractului respirator au fost identificate gripa Haemophilus și Candida albicans. De asemenea, s-a constatat că microbii de gut influențează eficacitatea tratamentului cancerului.
Imunoterapia eșuează atunci când anumite microbi sunt absenți
Cercetătorii au explorat, de asemenea, influența bacteriilor intestinale asupra pacienților cu cancer – terapiile pentru imunoterapie care funcționează prin declanșarea sistemului imunitar pentru atacarea celulelor canceroase. Cu toate acestea, acest tratament are o rată de succes destul de mică. Doar 20 – 40% dintre pacienți răspund la tratament, iar cercetătorii au început să suspecteze că microbiomul intestinal ar putea fi cheia succesului sau a eșecului.
După cum v-ați putea aștepta, s-a constatat că tratamentul cu antibiotice agravează răspunsul la imunoterapie, probabil deoarece antibioticele omoară fără discriminare toate bacteriile intestinale, eliminând astfel din corpul dvs și ajutoarele imune cu adevărat importante. Chiar și terapiile pentru cancer care nu se bazează pe activarea răspunsului imun, de obicei nu reușesc decât dacă aveți microbi intestinali adecvați.
Tractul intestinal- al doilea creier
Traiectul dvs gastrointestinal – pe lângă faptul că adăpostește o mare parte a ceea ce reprezintă sistemul imunitar – a fost asemănat și cu cel de-al doilea creier.
Aveți două sisteme nervoase:
- sistemul nervos central, compus din creier și măduva spinării
- sistemul nervos enteric, care este sistemul nervos intrinsec al tractului gastrointestinal.
Ambele sunt create din țesut identic în timpul dezvoltării fetale. O parte se transformă în sistemul nervos central, în timp ce cealaltă parte se dezvoltă în sistemul nervos enteric. Aceste două sisteme sunt conectate prin nervul vag, cel de-al zecelea nerv cranial care curge până la abdomen. Așadar, nervul vag este principalul traseu pe care bacteriile intestinale îl utilizează pentru a transmite informații creierului tău. Cercetările confirmă că microbiomul intestinal poate avea o influență imensă asupra sănătății și stării tale psihologice, totodată implică disfuncții mai grave ale sănătății mintale.
Legătura dintre sănătatea mintală și sănătatea intestinului este foarte puternică. Conform unui articol publicat în ediția din iunie 2013 a Psihiatriei biologice, 12 autori sugerează că probleme grave de sănătate mintală cronică, inclusiv tulburări de stres posttraumatic, ar putea fi eliminate prin utilizarea anumitor probiotice.
În cadrul clinicii noastre, specialistul vă face un plan personalizat în urma evaluării biofizice. În urma acestuia, veți ști exact în ce măsură vă este afectat microbiomul și implicit sistemul imun, ce alimente sa evitați sau pe care să le consumați (sunt alimente care susțin microbiomul și funcționarea acestuia), un plan medicamentos după caz și o serie de terapii biofizice care vor elimina agenții patogeni nocivi și vor susține bacteriile bune să se dezvolte corespunzător.