Skip links

Cum ne protejăm de Babesia

Babesia este un parazit minuscul care infectează globulele roșii (infecția se numește babesioză) și este transmisă de obicei printr-o mușcătură de căpușă. Aceasta apare adesea în același timp cu boala Lyme deoarece căpușa care poartă bacteriile Lyme poate fi infectată și cu parazitul Babesia.

Simptome și complicații

Severitatea simptomelor babesiozei poate varia. Este posibil să nu aveți simptome deloc sau puteți avea ușoare simptome asemănătoare gripei. În unele cazuri pot apărea complicații grave, care vă pot pune viața în pericol. O infecție cu Babesia începe cel mai adesea cu febră ridicată, frisoane, dureri musculare sau articulare și oboseală.

Simptomele mai puțin frecvente includ:

  • dureri de cap severe
  • durere abdominală
  • greaţă
  • vânătăi ale pielii
  • îngălbenirea pielii și ochilor
  • schimbările de dispoziție

Pe măsură ce infecția progresează, puteți dezvolta dureri în piept sau șold, dificultăți de respirație și transpirație dresantă.

Este posibil să fii infectat cu Babesia și să nu ai niciun simptom. O febră ridicată recidivantă este uneori un semn de babesioză nediagnosticată.

Complicațiile pot include:

  • tensiunea arterială foarte scăzută
  • probleme hepatice
  • descompunerea globulelor roșii, cunoscută sub numele de anemie hemolitică
  • insuficiență renală
  • insuficienta cardiaca

Care sunt cauzele babeiozei?

Babesioza este cauzată de infecția cu un parazit asemănător malariei din genul Babesia. Parazitul Babesia mai poate fi numit Nuttalia. Acesta crește și se reproduce în interiorul globulelor roșii ale persoanei sau animalului infectat, adesea provocând dureri intense din cauza rupturii globulelor roșii. Există peste 100 de specii ale parazitului Babesia.

Alte tulpini pot infecta:

  • bovine
  • cai
  • oaie
  • porci
  • capre
  • câini

Cum se transmite?

Cel mai frecvent mod de a contracta Babesia este o mușcătură dintr-o căpușă infectată. Parazitii Babesia microti trăiesc în intestinul căpușei (Ixodes scapularis). Căpușa se atașează de corpul șoarecilor  și de alte mamifere mici, care transmit parazitul în sângele rozătoarelor. După ce căpușa și-a mâncat masa din sângele animalului, aceasta cade și așteaptă să fie ridicată de un alt animal. După cădere, căpușa se va sprijini, de obicei, pe o lamă de iarbă, o ramură joasă sau așternutul de frunze. Dacă vă spălați, se pot atașa la încălțăminte, ciorap sau alte piese vestimentare. Căpușa urcă apoi în sus, în căutarea unei pete de piele deschise. Probabil că nu veți simți mușcătura de căpușă și este posibil să nu o vedeți nici măcar. Acest lucru se datorează faptului că majoritatea infecțiilor umane sunt răspândite primăvara și vara prin căpușe în stadiul nimfei. În această etapă, căpușele au aproximativ dimensiunea și culoarea unei semințe de mac. Pe lângă o mușcătură de căpușă, această infecție poate trece și prin transfuzii de sânge contaminate sau prin transmiterea de la o femeie gravidă infectată la făt. Mai rar, poate fi transmis și printr-un transplant de organ.

Factori de risc

Persoanele fără splină sau cu un sistem imunitar slăbit prezintă un risc mai mare. Babesioza poate fi o condiție care poate pune viața în pericol pentru acești oameni. Adulții mai în vârstă, în special cei cu alte probleme de sănătate, sunt de asemenea expuși unui risc mai mare.

Legătura dintre babesioză și boala Lyme

Aceeași căpușă care poartă parazitul Babesia poate transporta și bacteriile în formă de tirbușon responsabile pentru boala Lyme. Un studiu din 2016 a descoperit că până la o cincime din persoanele diagnosticate cu Lyme erau de asemenea infectate cu Babesia. De asemenea, cercetătorii au descoperit că babesioza a fost adesea nediagnosticată.

Cum este diagnosticata babesioza?

Babesioza poate fi dificil de diagnosticat de cele mai multe ori, dar in cadrul Transilvania Healing Centre, la fiecare evaluare biofizică inițială, se va depista dacă există riscul unei infecții de acest tip. Experiențele noastre numeroase cu acest parazit, ne-au facut sa avem o abordare specială și personalizată în funcție de stadiul în care se află pacientul. Chiar dacă frecvența specifică acestui parazit poate apărea la o intensitate foarte redusă, specialistul dumneavoastră o va integra în planul de tratament pentru a o elimina sau ține sub control pâna la ștergere.

 Tratament

Babesia este un parazit și nu va răspunde la antibiotice. Tratamentul necesită medicamente antiparazitare, corelate cu terapiile specifice centrului nostru.

Tratamentul bolilor severe constă, de obicei in tratamentul medicamentos specific, o dieta echilibrată în funcție de necesitățile /intoleranțele corpului dvs, dar și o serie de terapii biofizice la aparatele noastre de ultima generație.

Este posibil ca simptomele sa nu dispara complet dupa prima serie de tratament, dar acesta nu este un semnal de alarmă. Fiind un parazit extrem de rezistent care poate face ravagii in corpul uman, eliminarea acestuia este o lupta care va da rezultate, iar pas cu pas veti putea sterge de pe lista, unul cate unul din simptome.

 Cum să reduceți riscul?

Evitarea contactului cu căpușele este cea mai bună prevenire atât împotriva babesiozei, cât și a bolii Lyme. Dacă mergeți în zonele împădurite și de pajiști unde sunt prezențe animalele, luați măsuri preventive:

Purtați pantaloni lungi și cămăși cu mâneci lungi. Inspectează-ți întregul corp după ce petreci timp în aer liber. Verifică atent zona picioarelor, în special în spatele genunchilor. Fă duș și freacă toată suprafața corpului cu o perie, mai ales pe zonele mai puțin vizibile. O căpușă trebuie să se atașeze de pielea ta înainte de a putea transmite boala. Atașarea durează de obicei câteva ore după ce căpușa a intrat în contact cu pielea sau îmbrăcămintea. Transmiterea propriu-zisă a bacteriilor poate dura până la 36 – 48 de ore. Totuși, cel mai bine este să fiți prudent și să verificați căpușele imediat după intrarea în interior.

 

 

Leave a comment